Автор Тема: За Иво Калушев  (Прочетена 3678 пъти)

Неактивен Иво (मञ्जुश्री आयुष्मान)

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Публикации: 1581
  • Дхарма ученик
    • http://upadesa.org
За Иво Калушев
« -: Август 25, 2008, 06:04:44 »
Получавам много често лични съобщения и писма по електронната поща с молба да се представя, провокирани от това, че отговарям за центъра ни в България, че името ми виси под много преводи в сайта ни и че обикновено аз отговарям на въпросите тук. Съвсем резонно хората се чудят дали могат да ми имат доверие. Краткият отговор е "не". Четете и учете за будизма сами, проверявайте всяка информация по няколко пъти преди да й имате доверие. Моето знание за Дхарма е изключително малко, както и опитът ми. Въпреки това, тъй като не ме оставяте на мира, ще напиша няколко реда за себе си.

Занимавам се изключително и само с изучаване и практикуване на тибетски будизъм от началото на 90-те. Първият ми учител беше Лама Джампа Тхайе, като от него в продължение на дълги години получавах много учения, предимно от школата Сакя, но също и такива, свързани с Нйингма и Карма Кагю.

От един момент насетне започнах да уча изцяло под ръководството на учителите от Кхйенце приемствеността в Непал.

Основните ми (коренни) учители са Кябдже Трулшик Ринпоче и Кябдже Шечен Рабджам Ринпоче като от тях до момента съм получил едни от най-големите и сериозни приемствености в традицията Нйингма. Други учители, които са много важни за мен и с които поддържам редовна връзка са Джигме Кхйенце Ринпоче, Дзонгсар Кхйенце Ринпоче и Намкхай Норбу Ринпоче. Много специално място в сърцето ми има и Гангтен Ринпоче.

Други учители от които съм получавал сериозни учения са Н.Св. Далай Лама, ,Чанглинг Ринпоче, Гялце Тулку Ринпоче, Ригдзин Пема Ринпоче, Кхйенце Янгси Ринпоче, Н.Пр. Чьодже Тричен Ринпоче, Лама Чиме Кинлей и, преди много години, Карма Тинлей Ринпоче.

Практикувал съм малко тези учения, понякога и за по-дълги периоди в ритрийт.

Въпреки че учителите ми са големи имена и въпреки че съм получил от тях някои от най-безценните учения на тибетската традиция аз преценявам собствената си практика като лоша. При все това Кябдже Шечен Рабджам Ринпоче ми дари благословията на Кхйенце приемственоста и ме натовари с бъдещото водене на центъра ни тук и аз се опитвам да остана верен на традицията, доколкото ми е по силите.

Искам да добавя и че съм напълно наясно, че със стила на водене на този форум ставам антипатичен на някои хора и че те възприемат резкия ми тон и онлайн "поведение" като някаква претенция. Това не ме притеснява и пиша съвсем съзнателно по този начин. Няма да се промени.

Затова, както често казва Н.Св. Далай Лама, ако нещо от това, което казвам ви звучи смислено, използвайте го. Ако не ви звучи смислено, забравете го... И ви моля да не ме питате повече какъв съм. Нищо интересно няма за казване.

When the true King's murderers
are allowed to roam free
a thousand Magicians arise in the land...

Неактивен Sarmaty

• Новодошъл
  • *
  • Публикации: 3
Re: За Иво Калушев
« Отговор #1 -: Септември 02, 2008, 09:23:29 »
Здравей Иво,
учителите и тези готови да бъдат такива винаги са твърдяли, че си остават просто ученици... За мен това е напълно достатъчно за да се заслушам в думите ти :clover:

Неактивен Иво (मञ्जुश्री आयुष्मान)

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Публикации: 1581
  • Дхарма ученик
    • http://upadesa.org
« Отговор #2 -: Септември 02, 2008, 10:14:46 »
Здравей Иво,
учителите и тези готови да бъдат такива винаги са твърдяли, че си остават просто ученици... За мен това е напълно достатъчно за да се заслушам в думите ти :clover:

И може би ще направиш грешка. Човек трябва да е предпазлив в тези неща. Доверие не трябва да се дава леко.

When the true King's murderers
are allowed to roam free
a thousand Magicians arise in the land...

Неактивен ina

• Новодошъл
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #3 -: Октомври 10, 2011, 05:16:02 »
Звучи смислено.